Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Własnoręcznie robione cukierki krok po kroku

Jak zrobić cukierki na choinkę?

Każde bożonarodzeniowe drzewko może prezentować się oryginalnie i niepowtarzalnie, pod warunkiem, że samodzielnie przygotujemy dekoracje z filcu czy własnoręcznie wykonamy cukierki na choinkę. Cukierki, podobnie jak kruche ciastka pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi, mogą być wyjątkową ozdobą.

Na choinkach najczęściej pojawiają się tradycyjne długie cukierki, które zazwyczaj bardzo ładnie komponują się z kolorowymi bombkami, łańcuchami oraz z wieloma innymi ozdobami. Jeśli do tej pory kupowaliśmy gotowe cukierki laski na choinkę, w tym roku możemy je przygotować samodzielnie. Przyrządzenie takich słodkości z całą pewnością będzie fascynującą zabawą zarówno dla młodszych, jak i dla starszych.

Do przygotowania długich cukierków na choinkę będziemy potrzebować jedną szklankę masła, jedną szklankę cukru pudru, jedno jajko, dwie łyżeczki aromatu (migdałowego lub waniliowego), pół łyżeczki soli, dwie szklanki mąki, niecałą łyżeczkę kolorowego barwnika spożywczego (czerwonego, niebieskiego lub zielonego), kilkanaście okrągłych cukierków miętowych oraz pół szklanki cukru.

Do dużej miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder i składniki te ucieramy na puszystą masę mikserem. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, sól, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do momentu, kiedy powstanie nam ciasto o gęstej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy je do lodówki i przechowujemy tam przez około godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je wyłożyć na stolnicę i z małych kawałków formować cukrowe laski. Wszystkie cukierki przekładamy następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza przez około dziesięć-piętnaście minut. W tym samym czasie gnieciemy miętowe cukierki, dodajemy cukier i taką mieszanką posypujemy gotowe cukierki.

Jeśli nawet nie mamy czasu na samodzielnie wykonanie długich cukierków na choinkę, to możemy postarać się o przygotowanie innych ozdób, które na choince będą prezentować się również bardzo efektownie. Wraz z dziećmi możemy wykonać chociażby oryginalny łańcuch z papierków po cukierkach, który z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości, którzy odwiedzą nas w trakcie świąt.

Do zrobienia łańcucha z papierków po cukierkach na choinkę najlepiej wybrać błyszczące i kolorowe papierki. Łańcuch można zrobić ze zwykłego sznurka, ale jeśli chcemy, aby taka ozdoba nabrała jeszcze bardziej efektownego wyglądu, wówczas sznurek można pomalować lakierem akrylowym z brokatem. Dzięki temu cała dekoracja będzie delikatnie połyskiwać w świetle choinkowych lampek.