Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Oryginalne ozdoby z suszonych kwiatów i owoców krok po kroku

Pachnące ozdoby z cynamonu, suszonych owoców, goździków

Do przystrojenia świątecznego drzewka można użyć bardzo wielu różnorodnych materiałów, które pozwolą nam wyczarować oryginalne i jedyne w swoim rodzaju ozdoby choinkowe. Jeśli pod ręką mamy włóczkę i balony, wówczas możemy samodzielnie wykonać nietłukące się bombki. Natomiast aby zapach świąt Bożego Narodzenia roztoczył się po całym naszym domu, możemy powiesić na choince ozdoby z suszonych kwiatów i owoców.

Plasterki suszonych owoców oraz ususzone kwiaty, jak się okazuje, mogą stać się wspaniałą inspiracją do wykonania niepowtarzalnych ozdób choinkowych. Takie dekoracje z powodzeniem można wieszać obok klasycznych bombek, ciastek, ciastek oraz wielu innych ozdóbek – z całą pewnością pozwolą nam odmienić oblicze naszego bożonarodzeniowego drzewka.

Do przygotowania pachnących ozdób z cynamonu i suszonych owoców będziemy potrzebować cynamon oraz owoce: pomarańcze oraz jabłka (owoce te oczywiście mogą być świeże, gdyż przy pomocy piekarnika można je wysuszyć praktycznie w kilka chwil i w ten sposób natychmiast wykorzystać do wykonania ozdób na choinkę).

Jabłka oraz pomarańcze kroimy na plasterki o grubości około pięciu milimetrów (nie powinny one być być cieńsze, gdyż warto mieć na uwadze, że w trakcie suszenia owoce te jeszcze nam się skurczą). Pokrojone jabłka oraz pomarańcze następnie moczymy w świeżo wyciśniętym soku z cytryny (najlepiej pozostawić owoce na około dziesięć-piętnaście minut).

Następnym etapem przygotowania pachnących ozdób z suszonych owoców i cynamonu jest wysuszenie plastrów pomarańczy oraz jabłek, układając je na kratce piekarnika. Na tym etapie owoce można już posypać delikatnie cynamonem, jednak pamiętajmy, aby nie dawać zbyt wiele przyprawy, gdyż wówczas przygotowane przez nas dekoracje nie będą przepuszczać blasku światełek na choince.

Owoce suszymy w piekarniku przez godzinę (w temperaturze około stu czterdziestu stopni Celsjusza). Jeśli będzie taka potrzeba, wówczas można je również podsuszyć przy pomocy specjalnej suszarki do owoców. Gotowe suszone plasterki następnie należy nawlec na nitkę lub kolorową tasiemkę i wieszać na choince. Dekoracje z suszonych jabłek i pomarańczy można też posypać brokatem, dzięki czemu będą się bardzo ładnie mienić w świetle choinkowych lampek.

Jabłka oraz pomarańcze to oczywiście nie jedyne owoce, które można wykorzystać do przygotowania tak efektownych ozdób na choinkę. Samodzielnie można wykonać również dekoracje z goździków, które także roztoczą piękny zapach w całym domu. Na czubku choinki można natomiast powiesić własnoręcznie zrobioną gwiazdę ze słomy, która najpiękniej będzie prezentować się po ozdobieniu jarzębiną lub owocami suszonej żurawiny.