Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/ojx.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka krok po kroku

Świąteczne pierniczki, kruche ciastka, ludziki z lukrem

Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu cukierków na choinkę czy pachnących przyprawami ciastek. Takie ozdoby z całą pewnością sprawą, że nasze bożonarodzeniowe drzewko stanie się piękną dekoracją całego mieszkania i zarazem będzie nieodłącznym elementem świątecznej, rodzinnej biesiady.

Istnieje wiele pomysłów na ciastka na choinkę, bowiem na naszym świątecznym drzewku mogą pojawić się wypieki z dodatkiem lukru, czekolady czy przypraw korzennych. Najczęściej na choinkach wieszamy tradycyjne pierniki, gdyż to właśnie zapach tych ciastek zazwyczaj kojarzy nam się z przepełnionymi rodzinną i magiczną atmosferą świętami Bożego Narodzenia.

Do przygotowania świątecznych pierniczków będziemy potrzebować dwie szklanki mąki pszennej, dwie łyżki stołowe miodu, niecałą szklankę cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżkę masła, cztery łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej, jedno średniej wielkości jajko (plus jedno do posmarowania) oraz niecałą szklankę lekko podgrzanego mleka.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy miód, cukier, sodę oczyszczoną, przyprawy, masło oraz jedno jajko. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, po czym stopniowo dodajemy ciepłe mleko (ciasto swoją konsystencją powinno nam przypominać kruche ciasto). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki. Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Świąteczne pierniki pieczemy w piekarniku przez piętnaście minut w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza. Ciasta najlepiej dekorować, kiedy będą miękkie. Do dekoracji można użyć lukru przygotowanego z cukru pudru i soku cytrynowego lub polewy z roztopionej czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej).

Na bożonarodzeniowym drzewku mogą zawisnąć również kruche ciastka-gwiazdki, które przygotujemy z następujących składników: trzydzieści dekagramów mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka imbiru w proszku, pięć dekagramów masła, dwa żółtka, dwa jajka, trzy łyżki gęstej śmietany, oleju oraz cukru pudru (do dekoracji).

Mąkę należy przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, imbir i masło. Żółtka z jajkami roztrzepujemy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę, a następnie łączymy z mąką. Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy gwiazdki (mogą to być również inne kształty). W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy ciastka na złocisty kolor, osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

W podobny sposób można też przygotować świąteczne ciastka-ludziki z lukrem. Do wykonania takich ciasteczek potrzebne są jednak foremki w kształcie ludzików, których warto poszukać w sklepach z artykułami do pieczenia ciast. Po upieczeniu ciastka można udekorować lukrem i posypać kolorową posypką.